Legendák keringnek arról, mennyire fáj a sminktetoválás… Nem tagadom, hogy valóban fájdalommal jár, senkit sem szeretnék az ellenkezőjével hitegetni. A tapasztalatom viszont az, hogy 50%-ban a fájdalomtól való félelem okozza magát a fájdalmat – ezért érdemes tájékozódni, és megszabadulni a kétségektől, félelmektől.

Fájdalomérzet – egy kis statisztika

(Frissítve: 2015.09.25.)

Rendszeresen végzünk felmérést tetovált Vendégeink körében, hogy kiderítsük, mennyire érezték fájdalmasnak a tetoválást, egyáltalán fájt-e nekik. Az őszinte válaszok érdekében a név megadása nem volt kötelező. Abszolút biztató eredmények születtek: a számok azt mutatják, hogy akit eddig csak a fájdalomtól való félelem tartott vissza a tetoválástól, az máris nyugodtan telefonálhat időpontért! De nézzük is ezeket a számokat… …azt kértük, hogy egy 5-ös skálán értékeljék az adott terület tetoválásánál érzett fájdalmat; a következő fokozatok közül lehetett választani: 1 – egyáltatlán nem fájt; 2 – picit fájt, inkább kellemetlen volt; 3 – tűrhető volt, de azért fájdalmas; 4 – nagyon fájt; 5 – borzasztóan fájt.

Szemöldök

termeszetes_hatasu_szalazott_szemoldoktetovalas             Az derül ki, hogy a megkérdezettek a szemöldök tetoválást tartják a legkevésbé fájdalmas sminktetoválásnak. A döntő többségnek tehát nem is annyira fájdalmas a szemöldök tetoválálás, inkább csak kellemetlen, mert tüsszentésre ingerli őket, esetleg a gép rezgése okoz viszkető érzést.

Szemhéj

A válaszadók többsége2015 februárig  legfeljebb 3-asra értékelte a fájdalomszintet, ezzel a szemhéjtetoválás valamivel fájdalmasabbnak bizonyult, mint a szemöldök tetoválás, de komoly fájdalmat senki sem érzett. Ez 2015.szeptemberére annyiban változott, hogy az 1-es, és a 2-es érték került az első két helyre!Sőt, azt lehet mondani, hogy 10-ből 9-en kellemesen csalódnak a fájdalomérzetben, és utólag azt mondták, hogy kár volt ennyire félni, hamarabb bele kellett volna vágni.

szemhej_tetovalasok_Berenyi_Zsuzsa

Ajak

ajaktetovalas_Berenyi_Zsuzsa

Az ajaktetoválás osztotta meg leginkább a megkérdezetteket, ugyanis nagyjából ugyanannyian adtak meg 2-es és 3-as értéket a fájdalomérzetre vonatkozóan.2015.februárig a 4-es értékből is egyre kevesebb van, az 1-es érték pedig megugrott, és ez leginkább annak köszönhető, hogy most már fogorvos által beadott érzéstelenítő szurival is végezhető az ajaktetoválás. 2015.szeptemberére ez is megváltozott, jelenleg a 2-es érték a legmagasabb. Így tulajdonképpen teljesen fájdalommentes a tetoválás. Az eltérő válaszokat ezenkívül az is magyarázhatja, hogy az ajak vastagsága (ami mindenkinél más és más) és a fájdalom egyenes arányban állnak, hiszen ha többet kell dolgoznom egy területen, akkor az értelemszerűen nagyobb fájdalommal is jár. Ijedtségre viszont semmi ok: az eredményekből kiderül, hogy bár az ajaktetoválás átlagosan valamivel fájdalmasabbnak bizonyult a másik két területnél, itt sem beszélhetünk kibírhatatlan fájdalomról! Pláne akkor nem, ha szurival készül. A fájdalommentes ajaksatírozásról itt írtunk, olvasd el>>

Megcsináltatnák-e újra…?

A válasz  egy nagyon határozott IGEN, ugyanis a megkérdezettek 95%-a gondolta úgy, hogy ha most kellene döntenie, mindenképpen megcsináltatná újra a sminktetoválását! Mindössze 5 %-uk adta azt a választ, hogy nem biztos benne, ám egyetlen válaszadó sem nyilatkozott úgy, hogy biztosan nem csináltatná meg újra. Már csak egyetlen kérdés maradt… Te a fentiek alapján megcsináltatnád?!

Hogyan készülj fel a sminktetoválásra?

Előkészítés: ha megvan az időpontod, addig is rendszeresen használj E vitaminos hidratáló ápolót, mert a kellően hidratált felület kevésbé érzékeny. Ne menj szoláriumba tetoválás előtt 3-4 nappal, mert az összes nedvességet eltünteti a bőrfelszínből. A száraz bőr érzékenyebb, ezáltal kellemetlenebb a tetoválás. Időpont választás: fontos, hogy ne siess, szánj rá kellő időt, mert ha rohansz valahová, ideges és türelmetlen leszel, ezzel együtt pedig lecsökken a fájdalomtűrő-képességed. Lehetőleg ne egy átbulizott, kialvatlan éjszaka után érkezz sminktetoválásra.

Menstruáció sminktetováláskor?

Tény, hogy pár nappal előtte feszültebb, idegesebb az ember, így a fájdalomküszöb is alacsonyabban van, ezért nem javaslom. Viszont ha már 3 napja megjött, és megnyugodtál, akkor semmi akadálya annak, hogy tetováltass!

A kozmetikai tetoválás alatt

Figyelj a légzésre: ha visszatartod a lélegzeted, és ezáltal megfeszíted magad, akkor biztosan jobban fog fájni. Én, ha észreveszem, hogy nem vesz levegőt a vendégem, mindig megkérem, hogy lassan fújja ki a levegőt – tegyél Te is így, és könnyebb lesz!

Érzéstelenítők:

Általában lidocain alapú és különböző %-tartalmú készítményeket használunk. Ezzel kenjük be többször a kezelt felületet tetoválás közben, igény szerint. Ajaktetoválás esetében lehetőség van fogorvosi érzéstelenítésre is, ami után tulajdonképpen fájdalom nélkül ki lehet bírni a sminktetoválást.

Utóápolás:

Az a jó a sminktetoválásban, hogy csak addig fáj, amíg csináljuk, a (szerencsére) ritka kivételtől eltekintve utána teljesen megszűnik a fájdalomérzet. Mindössze egy kis húzódás, feszülésérzet marad, de ha követed a sminktetováló ápolási tanácsait, ez is gyorsan megszűnik.

Azonnal lenne kérdésed? Ne várj vele, tedd fel most!

Név:*
E-mail:*
Becenév:*
Kérdésem a következő:*
Telefonszám:

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező. Antispam: az itt megadott e-mail címet nem adjuk ki harmadik személynek, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.